In de directe omgeving van Bra (CN) in de Langhe (ten zuid-oosten van het vakantiehuis) en de Roero (ten noord-oosten van het vakantiehuis) liggen een paar wereldberoemde wijngebieden. Vanwege het spectaculaire landschap staat het wijnlandschap van de Langhe en Roero op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een prachtig heuvelachtig gebied vol wijngaarden, antieke dorpjes en steden en kastelen met tegen de westelijke achtergrond de imposante en karakteristieke Monviso (3841 meter). De rechteroever van de rivier de Tánaro, de Langhe, is in hoofdzaak het productiegebied van de barolo‑ en barbaresco‑wijnen (gemaakt van de nebbiolo‑druif) en de barbera's (gemaakt van de gelijknamige druif). De bekendste (rode) wijnen uit de Langhe-streek zijn barolo, barbaresco, dolcetto d'Alba, dolcetto di Dogliani, barbera d'Alba en barbera d'Asti. De bekende wijnplaatsen Alba en Asti vormen het centrum van de wijnindustrie in de Langhe-regio. De linkeroever van de Tánaro, de Roero, is in hoofdzaak het productiegebied van de witte wijn van de arneis-druif: de Roero-arneis. De bekendste wijn uit de Langhe‑streek is de barolo. De barolo wordt al sinds de 18e eeuw gemaakt rondom het gelijknamige dorp. Een barolo moet minimaal 38 maanden rijpen, waarvan 18 maanden op hout en een riserva rijpt zelfs 62 maanden (waarvan eveneens 18 maanden op hout). Het duurt dus even voordat de barolo op dronk is, en dat werkt door op de prijs voor deze wijn. Barolo en barbaresco zijn beiden voor 100% gemaakt van de nebbiolo-druif en hebben een DOC- en DOCG-kwalificatie. Een andere (goedkopere, maar eveneens met DOC(G)‑kwalificatie) bekende rode wijn uit de Langhe‑streek (vooral rond Asti en Alba) is de barbera die niet alleen is vernoemd naar het druivenras, maar ook naar de stad waar hij vandaan komt: barbera d'Asti, barbera d'Alba. De eerstgenoemde is meestal wat soepeler en verfijnder, de laatstgenoemde dominanter en zwaarder. Bij rijping van de barbera-druif op eikenhout komt een meer complexe smaak naar voren, met kruidige tonen en een hint van vanille. De 'bar's' (barbera's) zijn tegenwoordig een zeer goed alternatief voor de eerder genoemde, prijzige, topwijnen van de Nebbiolo-druif. Tot slot is er nog het neefje van de barbera, de dolcetto (eveneens vernoemd naar de plaats van herkomst en met DOC(G)‑kwalificatie). De meest gebruikte druivensoort in de Langhe is de nebbiolo (afgeleid, naar men zegt, van "nebbia": mist, die vaak vooral in de ochtend over het land hangt). Nebbiolo-wijn heeft veel body, hoge zuren en relatief veel tannines. Kenmerkend zijn de aroma’s van rood fruit, aarde en rozen. Hoe ouder de nebbiolo-wijnen zijn, hoe meer tonen van tabak, leer en paddenstoelen zich ontwikkelen. De tannines worden met de jaren zachter en toegankelijker. De laatste jaren is in de Langhe de witte wijn van de chardonnay-druif (Langhe‑chardonnay) sterk in opkomst. De ten noord-oosten van het vakantiehuis gelegen Roero‑streek is vooral bekend om zijn witte wijn van de arneis‑druif (Roero-arneis). Daarnaast wordt er (veelal tafel)wijn geproduceerd van de favorita‑druif. De witte wijn van de arneis‑druif (ook wel de witte barolo of nebbiolo bianco genoemd) uit de in de directe omgeving van het vakantiehuis gelegen Roero‑streek mag niet onvermeld blijven. Van oorsprong komt de arneis-druif uit de Roero, ten noord-oosten van Bra (CN). Tegenwoordig komen de meeste arneis-wijnen nog steeds uit de Roero‑streek hoewel de druif ook in de (grotere) Langhe‑streek staat aangeplant en te koop is als Langhe-arneis. De arneis-wijn uit de Roero-streek (Roero-arneis) is doorgaans kwalitatief beter door de bodemgesteldheid van de Roero (mineralen in een oude zeebodem). In de jaren '70 van de vorige eeuw was de arneis‑druif bijna verdwenen, maar dankzij moderne productietechnieken is er tegenwoordig ruim 600 hectare arneis-wijngaard in de Roero en Langhe. Voor de wijnbouwers is de arneis een redelijk moeilijk ras dat laag renderend is en vrij vroeg rijpt (meestal al plukklaar eind augustus / begin september). In het lokale dialect betekent arneis "klein boefje". Om in aanmerking te komen voor de appellatie moet de Roero‑wijn van 100% arneis‑druiven zijn gemaakt. Een andere witte wijnsoort die de laatste decennia is herontdekt en in opkomst is, is de Langhe Nascetta DOC van de nascetta-druif. De nascetta-wijn doet denken aan een Grüner Veltliner. De leeftijd van de ranken bepaalt de smaak in hoge mate. Een twintigtal cantina's in de buurt van Monforte d'Alba produceren de nascetta-wijn. Arneis en de nascetta is geen druivenras dat bedoeld is om te verouderen. Consumptie binnen twee jaar na productie is aanbevolen. Op veel plaatsen in de Langhe en de Roero kunt u een wijnproeverij bijwonen. Bij de meeste cascina's kan dat zonder afspraak.
Meer informatie over wijn uit de Langhe en Roero, rijp en groen door elkaar (opent in nieuw venster).
Overzicht van wijnhuizen (cascina's of cantina's) in de Roero-streek www.consorziodelroero.it
En een selectie van wijnhuizen uit de Langhe-streek
Wijnhuizen Barolo www.enotecadelbarolo.it |
© Casa Nicola |